donderdag 22 september 2016


Column: Fiscaal partnerschap en toeslagpartnerschap bij echtscheiding.

Als je getrouwd bent of samenwoont, ben je (meestal) fiscaal partner. Dit geeft voordelen omdat je dan met bepaalde posten kunt schuiven om zo een belastingvoordeel te bewerkstelligen. Bij een echtscheiding ga je ook financieel uit elkaar. Dat heeft ook gevolgen voor het fiscaal partnerschap, hetgeen gewenst kan zijn, maar soms ook niet. Hoe kun je dit nu ondervangen, zodat je maximaal belastingvoordeel kunt behalen ook als je al gescheiden bent ?

Het fiscaal partnerschap eindigt op het moment dat de partners niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven én het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank is ingediend. Aan beide voorwaarden dient voldaan te zijn. Vertrek uit de echtelijke woning heeft dus geen gevolgen voor fiscaal partnerschap zolang het verzoekschrift tot echtscheiding niet door de griffie van de rechtbank ontvangen is. In het jaar waarin het fiscaal partnerschap eindigt kan men er m.b.t. de inkomstenbelasting, voor kiezen om dat gehele jaar fiscaal partner te blijven.

Wanneer de ex-partner uit de woning vertrekt voor deze verkocht is en zich in de gemeentelijke basisadministratie uitschrijft op dit adres, heeft de vertrekkende partner nog maximaal twee jaar recht op 50% van de hypotheekrenteaftrek (art. 3.111 lid 4 Wet IB 2001; de zg. fictiebepaling in de wet IB). 

Naast het begrip fiscaal partnerschap, kennen we nog  het begrip “toeslagpartner”.  Ook daarvoor geldt dat ex-partners pas als gescheiden worden aangemerkt als ze niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staan én er een verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend. Indien er niet aan beide voorwaarden voldaan is, blijft men elkaars toeslagpartner. Dit kan de aanvaarding van een huurwoning bemoeilijken omdat er in dat geval nog geen recht is op huurtoeslag. Ook de andere belastingvoordelen zoals zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en de alleenstaande ouderkop loopt men dan (gedeeltelijk) mis.

Het toeslagpartnerschap kan niet worden verlengd tot een heel jaar en eindigt van rechtswege wanneer er is voldaan aan de voorwaarden: niet meer ingeschreven staan op hetzelfde adres én het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank.

Kun je dan toch fiscaal partner zijn als je geen toeslagpartner meer bent ? Ja, dat kan. De mediator advocaat kan dit ondervangen door een correcte omschrijving in het echtscheidingsconvenant.

miriam@cervixmediation.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten