zondag 4 september 2016


Column:  Hoe doen we het met het huis ?

Inge en Ruud komen bij mij om hun scheiding “te regelen”.  Zij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen.

Inge woont nu nog met hun drie kinderen in de gezamenlijke koopwoning, maar zij voelt zich niet langer thuis in dit huis. Het heeft teveel nare herinneringen. Ruud is ingetrokken bij een vriend, maar voelt zich daar ook niet op zijn gemak. Hij mag daar nog maar een maand blijven wonen en dat moet hij weer verkassen. Bovendien kan hij in het huis van zijn vriend de kinderen niet ontvangen.

Over en weer vliegen de verwijten door de lucht. Ruud vindt dat Inge maar mazzel heeft dat ze over het huis kan beschikken. Ruud betaalt de woonlasten van dit huis, zonder dat hier een woongenot tegenover staat. Inge geeft echter aan dat zij niet kan starten met de verliesverwerking zolang zij in dit huis woont.

Twee aparte huizen kunnen zij echter niet bekostigen. Bovendien kom je niet zo makkelijk in aanmerking voor een huurwoning. De twee ontdekken dat voor Ruud de huur van een huurwoning hoger ligt dan de maandelijkse hypotheeklasten van hun koopwoning.  Tijdens de mediation ontstaat de oplossing dat Ruud de koopwoning kan overnemen wanneer de hypotheek over enkele maanden afloopt.  Dit geeft lucht aan de emoties rondom de koopwoning.

Deze overname heeft een aantal fiscale consequenties, die door een fiscalist onderzocht worden en door een goede beschrijving in het echtscheidingsconvenant ondervangen worden.  In de overbruggingsperiode betaalt Ruud aan Inge een extra bedrag aan partneralimentatie, zodat zij haar bijdrage kan leveren aan de betaling van de woonlasten van de koopwoning. Ze spreken af dat Inge na de scheiding nog in de koopwoning mag blijven wonen totdat zij een huurwoning voor de kinderen en haar gevonden heeft (met een maximum van een jaar).

Een half jaar na de scheiding  heeft Inge een huurwoning gevonden in dezelfde woonplaats. Omdat zij huurtoeslag ontvangt, is deze woning voor haar betaalbaar.  Ruud heeft  vervolgens  zijn intrek genomen in de koopwoning. Zo kunnen de kinderen zelf op de fiets  naar papa en mama.

miriam@cervixmediation.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten